POTPISANI UGOVORI U OKVIRU INTERREG IPA PROGRAMA PREKOGRANIČNE SURADNJE HRVATSKA-SRBIJA

POTPISANI UGOVORI U OKVIRU INTERREG IPA PROGRAMA PREKOGRANIČNE SURADNJE HRVATSKA-SRBIJA

POTPISANI UGOVORI U OKVIRU INTERREG IPA PROGRAMA PREKOGRANIČNE SURADNJE HRVATSKA-SRBIJA 529 354 Prospekt

Dana 29. kolovoza 2017. godine, u prostorijama Ministarstva regionalnoga razvoja i EU fondova, održano je svečano potpisivanje ugovora za projekt HORIS- Horse Ride in Srijem u vrijednosti nešto više od 1,4 mil. EUR. Ugovor je u ime vodećeg partnera na projektu potpisao općinski načelnik Vjekoslav Belajević, ing. prometa. Uz Općinu Nijemci, na projektu sudjeluje još četiri partnera: Konjogojska udruga Vranac iz Donjeg Novog Sela, Općina Ruma, Srednja poljoprivredna prehrambena škola ‘Stevan Petrović – Brile’ iz Rume i Konjički klub Srem iz Sremske Mitrovice.

U okviru Prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija potpisano je još 5 od ukupno 23 prihvaćena projekta. Ukupna vrijednost ugovorenih projekata iznosi 5,5 milijuna eura.

Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija za financijsko razdoblje 2014. – 2020. obuhvaća područja četiri županije sjeveroistočne Hrvatske i pet okruga sjeverozapadne Srbije u kojima živi oko 2,3 milijuna stanovnika. Prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga izazvao je veliki interes, te je prijavljeno 127 projektnih prijedloga, usmjerenih na četiri tematska područja: poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštitu okoliša i prirode, prevenciju rizika i održivu energiju i energetsku učinkovitost, turizam, kulturu i prirodnu baštinu te konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja programskog područja.

Potpisnicima se uvodno obratila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i naglasila: “Programi prekogranične suradnje pokrivaju jednu sasvim drugu dimenziju od ostalih programa Europske unije te mi je iznimno drago što se alokacija za te programe u ovom proračunskom razdoblju znatno povećala”. Ministrica je čestitala svim potpisnicima te istaknula da Republika Hrvatska, svojim znanjem i iskustvom stoji na raspolaganju svim partnerima i susjednim zemljama na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji.