INVESTICIJE U SKLOPU PROJEKTA – HORIS

INVESTICIJE U SKLOPU PROJEKTA – HORIS 150 150 Prospekt

Općina Nijemci već drugu godinu provodi projekt HORIS – Horse Ride in Srijem, u sklopu kojeg su odobrena sredstva za ulaganje u tri građevinske investicije koje će imati zanimljivu turističku namjenu.

Kako se bliži kraj projekta tako su i investicije pri samom kraju. Najvažnija investicija projekta HORIS je uspostavljanje konjičke rute.

Uspostavljanje konjičke rute izvršava se ulaganjem u tri važne infrastrukturne investicije te nabavu potrebne opreme.

Prva investicija: Ulaganje u izgradnju nerazvrstane ceste

Krajem 2018. godine, Općina Nijemci započela je s izgradnjom Nerazvrstane ceste na području od Donjeg Novog Sela prema Nijemcima. U lipnju 2019. godine je izvršen tehnički pregled te je cesta predana na održavanje Općini.

Navedenim ulaganjem omogućeno je mještanima i turistima dolazak na izletište Sopotac i iz Donjeg Novo Sela te su na taj način Donje Novo Selo i Nijemci dobili svojevrsnu i vrlo važnu poveznicu.

Dosadašnja nerazvrstana cesta između Donjeg Novog Sela i Sopotca je bila vrlo teško prohodna. Nakon što je u prvoj fazi otklonjeno šiblje, i pročišćeni kanali, u drugoj fazi je postavljena priprema za asfalt, a u trećoj fazi je ruta i asfaltirana, te je omogućeno korištenje iste.

U sljedećim fazama, a prije samog kraja projekta postavit će se trajne oznake vidljivosti i sve potrebne turističke oznake kako bi se ruta HORIS upotpunila.

INVESTICIJE U SKLOPU PROJEKTA - HORIS

Druga investicija: Pergola

Već poznato turističko odredište, izletište Sopotac, koje je i dio Centra za promatranje ptica, upotpunjeno je pergolom za turiste. Pergola je u završnoj fazi izgradnje i uz završne građevinske radove preostaje urediti okolišni prostor. Izletnicima će biti omogućeno koristiti prostor pergole te stolove i klupe za okrijepu. Izgradnjom pergole omogućen je prostor za boravak sve većeg broja izletnika i posjetitelja.

INVESTICIJE U SKLOPU PROJEKTA - HORIS

Treća investicija: Nadstrešnica za sklanjanje životinja

Na samom izlasku iz Donjeg Novog Sela, prema šumi Spačva, gradi se nadstrešnica za konje, s pripadajućim koralom. Nadstrešnica je predviđena za smještaj do šest konja, s pripadajućom konjičkom opremom i kočijama. Oprema je također nabavljena u sklopu projekta HORIS – Horse Ride in Srijem.
Nakon izgradnje i uređenja nadstrešnice, turistima i mještanima, u suradnji s partnerima na projektu, Konjogojskom udrugom Vranac, bit će omogućeno jahanje te turistička vožnja kočijama gdje će posjetitelji moći uživati u predivnom i gotovo netaknutom krajoliku.

Na ovaj način se želi svim posjetiteljima približiti tradicija, kulturna i prirodna baština i sva prirodna bogatstva i ljepote općine Nijemci te prikazati stoljetni utjecaj suživota čovjeka i konja u Srijemu.

INVESTICIJE U SKLOPU PROJEKTA - HORIS

O PROJEKTU:

Projekt se sufinancira sredstvima Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije 2014-2020, u okviru osnaživanja turističke ponude prekograničnog područja i očuvanja kulturne baštine.

Projekt traje od 01. rujna 2017. do 31. kolovoza 2019. godine.

Vrijednost projekta je 1.417.632,24 EUR, doprinos programa je 85%, a preostali iznos od 15% je doprinos projektnih partnera.

Projekt HORIS će pridonijeti rješavanju problema i izazova koji se odražavaju u nedostatku mogućnosti iskorištavanja neiskorištenog turističkog potencijala u relevantnom području temeljem očuvanja kulturne baštine i unapređenja konjičke tradicije. Glavni cilj ovog projekta je obogatiti i diversificirati turističku ponudu u prekograničnom području koji se temelji na kulturnoj i prirodnoj baštini regije – tijesan suživot čovjeka i konja kroz stoljeća.