PRIMJER DOBRE PRAKSE KROZ HRVATSKU

PRIMJER DOBRE PRAKSE KROZ HRVATSKU

PRIMJER DOBRE PRAKSE KROZ HRVATSKU 1387 924 Prospekt

U sklopu projekta HORIS – Horse Ride in Srijem i aktivnosti na projektu A.T.1.6, 32 osobe predstavnika Projektnih partnera, predstavnika interesnih skupina te osobe iz ciljanih skupina, sudjelovale su na putovanju primjer dobre prakse kroz Hrvatsku.

12. studenog, prvog dana putovanja svi sudionici putovanja Primjere dobre prakse kroz Hrvatsku, putničkim autobusom krenuli su iz Nijemaca u 6:00 sati ujutro prema prvom odredištu.

Primjere dobre prakse predstavljeni su prvo u Parku rirode „Lonjsko Polje“. Pri obilasku šetnjom i turističkim brodom izletnici su imali priliku upoznati se sa drvenim krajolikom poplavnih površina, autentičnom posavskom kulturom, koritom rijeke Save i njezinim pritocima kao i bogatstvom biljnih i životinjskih vrsta.

Putovanje je nastavljeno prema Bariloviću gdje su izletnike dočekali karlovački husari koji su predstavili svoje povijesne odore. Husari su grupu posjetitelja poveli do konjičkog kluba Ranch Indiana , kako bi vidjeli njihov konjički klub i kako bi ukratko predstavili njegov rad.

Primjer dobre prakse predstavljen je i u malom istarskom mjestu Barban, gdje se kroz poučnu prezentaciju i obilazak staze na kojoj se održava manifestacija „Trka na Prstenac“ moglo vidjeti i naučiti dosta o turizmu, kako organizirati manifestaciju, promovirati lokalni proizvod, te kako kroz kulturnu baštinu prenijeti ljubav prema konjima svim posjetiteljima.

Putovanjem kroz Hrvatsku posjećen je i Konjički klub u Donjem Ogorju, gdje je bila prilika vidjeti primjer dobre prakse kroz rad s konjima, te primjere razvoja i ulaganja u ruralni turizma. Kroz primjere se dalo primijetiti kako suživot konja i čovjeka usko povezani.

Primjeri dobre prakse kroz Hrvatsku uvelike su pomogli u provedbi projekta HORIS, te se svakako mogu primijeniti na cijeloj prekograničnoj regiji Srijem. Kroz putovanje su unaprijeđena znanja ciljanih skupina i izravnih sudionika Projekta.

Putovanje je završeno u kasnim poslijepodnevnim satima 15. studenog. Putnički autobus sve sudionike ostavio je na istom mjestu odakle je putovanje i započelo.

Područje Srijema nudi bogatu kulturnu baštinu i ima veliki potencijal za razvoj konjičkog turizma, cilj je kroz projekt HORIS obogatiti i diverisficirati turističku ponudu u prekograničnom području koja se temelji na kulturnoj i prirodnoj baštini cijele regije. Širenjem turističkog sadržaja i povećanjem broja turističkih ponuda, poboljšavanjem promotivnih aktivnosti očekujemo i povećanje turističkih dolazaka, što bi uvelike imalo pozitivan utjecaj na pružatelje turističkih usluga, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i cjelokupnu zajednicu.